Anders, min storebror

Lillasyster berättar

Anders Asp

Anders föddes 29 mars 1973 på Sahlgrenska i Göteborg och familjen flyttade fem år senare till Sunne i Värmland. Redan som liten visade Anders talang för teckning och måleri, kanske fanns det i generna då både mamma och mormor hade den ådran. Efter några kvällskurser i konst under högstadiet och gymnasieåren blev det konstskola i Kristianstad, vidare till Falkenberg och slutligen Kungliga Konstakademin på Skeppsholmen i Stockholm. En dröm som slog in för Anders. 

Han inspirerades av bl.a Lars Lerin, Peter Dahl, och Evert Lundqvist.  Och sin fasters man Ingvar Tunedal, som han spenderade många timmar tillsammans med då de målade eller gick på utställningar. Han fick även chansen att själv ställa ut vid några tillfällen.

Efter bara ett år i Stockholm kom symptomen; yrsel, illamående, huvudvärk. En elakartad tumör på lilla hjärnan, medulloblastom.

Men han lämnade något efter sig, all sin konst. Säkert finns det några tavlor här och där i landet som det skulle vara spännande att få se någon gång. Här hos mig har hans tavlor stått gömda i en garderob och jag känner att det är dags att de får se dagens ljus, och framför allt tror jag att han skulle vilja att hans verk blir sedda.

De senaste åren när jag sett sådant som handlar om cancer och särskilt berättelserna där barn är drabbade (kanske för att jag själv har barn nu) har jag som alltid efter Anders gått bort känt ett hugg i bröstet. Men jag har också känt något mer. I statistiken är han en bland många, men för oss var han unik. Och han lämnade något unikt efter sig i alla tavlor. Fram växte en idé om en utställning där en del av pengarna ska gå till Cancerfonden och deras forskning. Nu har idén blivit verklighet. Den 12 mars till 3 april finns en del av Anders tavlor till försäljning på Sundsbergs Gård i Sunne med vernissage lördag 12 mars kl. 12-14 .

Anders och jag
Klassiskt skolfoto, jag går i sjunde klass och Anders i nionde
Bild från Halmstad kyrkogård, vår faster bodde där under några år och vi hälsade på med jämna mellanrum.
Anders Asp 99
Bild från familjesemestern 1999, här utanför Kalmar slott.
Samma semesterresa, vi bodde intill en sjö, Anders har alltid gillat fiske och var väldigt nöjd när det fanns båt att tillgå.